Narnia

Nu ska jag berätta om narnia.

Narnia är en fantasivärld skapad av författaren C S Lewis. Han skrev om Narnia i en serie på sju stycken barnböcker, alltså en heptalogi. Den första boken, Min morbror trollkarlen, skrevs näst sist för att binda ihop handlingen i bokserien.

Böckerna handlar om några barns äventyr när de av misstag eller nyfikenhet råkar hamna i Narnia, och om kampen mellan gott och ont. Den återkommande karaktären är lejonet Aslan, som likt en snabb skapargud tillverkar Narnia på något dygn genom att sjunga fram det. Ondskan, i form utav en häxa, kommer in i Narnia redan i "begynnelsen". Många kristna symboler liksom en version av det kristna frälsningsbudskapet återfinns i böckerna. Mest slående kanske är när Aslan offras på ett stenbord, men återuppstår. Böckerna är skrivna i en annan ordning än kronologin i berättelserna.

Då Narnia även är det latinska namnet för staden Narni i Umbrien, Italien, har det antagits att Lewis inspirerats till namnet därifrån. Aslan är i verkligheten ett turkiskt mansförnamn som betyder "lejon".


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0